zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2394]

Tarteletki z bitą śmietaną i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasteczko, bita śmietana, borówki sos czekoladowy to bardzo smaczny deser na każda okazję. Polecam.

Tarteletki z bitą śmietaną i borówkami

Składniki:

Tarteletki z bitą śmietaną i borówkami

 

 

  • Dodatkowo :
  • 250 ml śmietany kremówki 36 %
  • cukier do smaku
  • borówki
  • mięta do dekoracji
  • sos czekoladowy

Sposób przygotowania:

Tarteletki z bitą śmietaną i borówkami
Wszystkie składniki na ciasto połączyć w robocie z założonymi nożami do siekania. Potem wyjąć ciasto na blat, szybko uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą a potem włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

Foremki do tarteletek o średnicy 12 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Schłodzone ciasto podzielić na 6 części i każdą z nich rozwałkować na kółka a potem wylepić nimi foremki.

Ciasto nakłuć widelcem i i tak przygotowane foremki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Upieczone spody wystudzić na kratce. Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem do smaku i wypełnić za pomocą szprycy spody na tarteletki śmietaną.

Na koniec udekorować umytymi borówkami i listkami mięty oraz polać sosem czekoladowym.

Smacznego.  

Tagi:

owoce ciastka