Tatar rybny z rukolą

         
ocena: 4/5 głosów: 2

Śledzie umyć i osuszyć, pokroić w kostce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, włożyć

Tatar rybny z rukolą

Składniki:

Tatar rybny z rukolą

 

  • około 15 dag śledzi
  • 2-3 małe cebule
  • 3 tyłeczki kaparów
  • mała żółta i czerwona papryka
  • pęczek świeżej rukoli
  • 2 łyżeczki octu z białego wina
  • odrobina cukru
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Tatar rybny z rukolą
Śledzie umyć i osuszyć, pokroić w kostce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, włożyć do miski razem że śledziami, dodać opary i cebulę, doprawić pieprzem. Z papryki usunąć gniazda i pokroić ją w paski. Przygotować sos: ocet wlać do oddzielnej niseczki, dodać sól, pieprz i cukier. Bardzo powoli wlewać olej i ubijać. Umyte liście rukoli obtaczać w sosie i układać na talerzach. Do śledzi dodać paprykę, wymieszać wszystko i układać na liściach rukoli. Podawać z białym pieczywem.