Pani Domu

Pani Domu

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Tatar z łososia z suszonym jabłkiem i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyjątkowe połączenie łososia z owocami, któremu trudno się oprzeć. Tatar przygotowany według tej receptury zachwyci wszystkich miłośników ryb!

Tatar z łososia z suszonym jabłkiem i żurawiną

Składniki:

Tatar z łososia z suszonym jabłkiem i żurawiną

 

  • 15 dag wędzonego łososia (w całości)
  • 15 dag marynowanego łososia (w całości)
  • czerwone jabłko
  • 5 dag świeżej żurawiny, np. amerykańskiej
  • 5 łyżek nektaru żurawinowego
  • łyżeczka syropu klonowego
  • łyżeczka oliwy
  • świeżo mielony czerwony pieprz
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Tatar z łososia z suszonym jabłkiem i żurawiną
1. Jabłko umyj i pokrój w cieniutkie plasterki (najlepiej krajalnicą). Blachę wyłóż pergaminem, rozłóż plastry tak, aby nie nachodziły na siebie. Susz 20 minut w temp. 150 st.

2. W małym garnku gotuj nektar i żurawinę tak długo, aż owoce puszczą sok. Dodaj do nich syrop klonowy i lekko zgnieć żurawinę. Oba rodzaje łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z oliwą i pieprzem. Koperek posiekaj i dodaj do tatara. Na talerzach ułóż wieżyczki z plasterków jabłka i tatara. Polej sosem z żurawiną.