edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Tiramisu inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybki i delikatny deser o zapachu amaretto

Tiramisu inaczej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tiramisu inaczej

 

  • Z podanej ilości składników wyszły mi 4 deserki:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 130 g ciasteczek „Amaretti”
  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao

Sposób przygotowania:

Tiramisu inaczej
Kawę zalałam połową szklanki wrzątku, odstawiłam do przestudzenia. Serek mascarpone utarłam z cukrem pudrem. Kremówkę ubiłam mikserem na sztywno. Do serka dodałam ubitą śmietanę i delikatnie wymieszałam łopatką. Ciasteczka zanurzałam w kawie (natychmiast je wyjmowałam widelcem) i układałam obok siebie na dnie pucharków. Na ciastka wyłożyłam połowę masy serowo-śmietankowej. Posypałam przez sitko ciemnym kakao. Ponownie ułożyłam w naczyniach warstwę ciastek i masy. Po wierzchu posypałam kakao. Odstawiłam do lodówki aby się schłodził.
Tiramisu inaczej
Serek mascarpone utarłam z cukrem pudrem.
Tiramisu inaczej
Zanurzane w kawie ciasteczka układałam na dnie pucharków.
Tiramisu inaczej
Masę serowo-śmietanową posypałam kakao...
Tiramisu inaczej
Ułożyłam drugą warstwę ciastek i masy i również oprószyłam kakao.