Wiesia G

Wiesia G

Kucharz
[Przepisów: 5]

Torcik bezowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i prosty torcik na każdą okazję, a nawet bez okazji. Trochę cierpliwości i coś słodkiego do kawki gotowe.

Torcik bezowy

Składniki:

Torcik bezowy

beza

Krem

  • 250 ml śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone

dekoracja

  • owoce sezonowe lub mrożone

Sposób przygotowania:

Torcik bezowy
Beza:

Białka ubić na sztywno. Powoli dosypywać cukier wciąż ubijając. Gdy białka będą lśniące, a cukier zupełnie rozpuszczony dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia. Na papierze wyrysować dwa okręgi i wyłożyć masę bezową tworząc dwa blaty.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika (z termoobiegiem) do 160st i piec 5 min. Po tym czasie temp. zmniejszyć do 90 st i suszyć blaty ok 1,5 godz.

Krem:

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać do całkowitego połączenia.

Blaty bezowe zdjąć z papieru na jeden blat wyłożyć 3/4 kremu i przykryć drugim blatem.

Na wierzch wyłożyć resztę kremu i owoce.