BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1225]

Torcik dla Reginy i Herberta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny torcik zrobiony dla wspaniałych i kochających się ludzi którzy przeżyli w zgodzie wiele,wiele lat. Torcik smakowity, pyszny a za razem łatwy w wykonaniu.

Torcik dla Reginy i Herberta

Składniki:

Torcik dla Reginy i Herberta

 

  • Składniki na biszkopt ;
  • https://gotujmy.pl/ciasto-czekoladowe-ze-smietana,przepisy-ciasta-przepis,264621.html

 

  • Krem śmietankowo - serowy:

 

 

  • krem czekoladowy;

 

  • czekolada gorzka 2 szt,
  • czekolada mleczna 2 szt,
  • śmietana 30 % 500 ml,
  • śmietana 2 op.Śnieżka,
  • dżem porzeczkowy 1 słoik (Czarna porzeczka),
  • sok z czarnej porzeczki 1 szkl,
  • wiórki kokosowe 200 g.(uprażone),
  • Do dekoracji:
  • róże, listki i ozdoby z masy cukrowej,
  • ubita śmietana,

Sposób przygotowania:

Torcik dla Reginy i Herberta
Biszkopt zrobiony według tego przepisu;

https://gotujmy.pl/ciasto-czekoladowe-ze-smietana,przepisy-ciasta-przepis,264621.html

Krem śmietankowo - serowy wykonałam ubijając na sztywno śmietanę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodałam śmietan fixy.

Do ubitej śmietany porcjami dodawałam serek mascarpone. 

Krem czekoladowy - zrobiłam wlewając do garnka śmietanę 30 % podgrzewając wkładałam połamaną czekolady.

Podgrzewałam nie dopuszczając do gotowania aż czekolady się rozpuszczą.

Schłodzoną masę włożyłam do lodówki na całą noc.

Następnego dnia masę zmiksowałam ze śnieżką.

Miksowałam do uzyskania puszystego kremu.

Dolny krążek nasączyłam sokiem , następnie posmarowałam dżemem , nałożyłam połowę kremu czekoladowego, przykryłam drugim krążkiem , zrobiłam to samo co z pierwszym krążkiem.

Nałożyłam ostatni trzeci krążek.

Cały tort łącznie z bokami posmarowałam masą śmietankową, boki obłożyłam uprażonymi wcześniej wiórkami kokosowymi.

Ozdobiłam ozdobami z masy cukrowej, które zrobiłam sama, a także ubitą śmietaną.

Tort włożyłam do lodówki na całą noc.

Tagi:

tort okazje