Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Torcik jogurtowo-porzeczkowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

pyszny, elegancki deser nie tylko dla dzieci

Torcik jogurtowo-porzeczkowy

Składniki:

Torcik jogurtowo-porzeczkowy

 

  • 1 litr jogurtu waniliowego
  • 1 słoik 290g niskosłodzonej konfitury z czarnej porzeczki (ok.1 szkl.)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 6 czubatych łyżeczek żelatyny
  • 1 op. galaretki z czarnej porzeczki
  • 100 ml soku z czarnej porzeczki (takiego syropu do rozcieńczania)
  • SPÓD:
  • 30 szt. herbatników typu Petit Buerre
  • 50 g masła
  • 1 czubata łyżka cukru trzcinowego Muscovado
  • 4 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania:

Torcik jogurtowo-porzeczkowy
Przygotować spód: herbatniki wsypać do torebki foliowej, rozgnieść wałkiem, przesypać do miski. W garnuszku zagrzać mleko, rozpuścić w nim cukier, dodać masło a gdy to się rozpuści cały płyn wlać do okruchów ciastek i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na dno foremki (ja użyłam tortownicy o śr. 22 cm) i ugnieść dokładnie łyżką, wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wody, dodać sok, odstawić do wystudzenia. Żelatynę podzielić na dwie części, każdą rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody. Konfiturę wymieszać z 1/2 szkl. jogurtu, zmiksować. Jajka umyć, sparzyć, ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie wlać pozostały jogurt, wymieszać. Naszykować 2 jednakowej wielkości miseczki, do jednej wlać mix konfitury i uzupełnić masą jogurtową tak aby w drugiej misce znalazło się objętościowo tyle samo masy białej. Do każdej masy dodać rozpuszczoną żelatynę i szybko dokładnie wymieszać. Do foremki z zastygniętym spodem nalać 1/2 masy jasnej, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Następnie wlać 1/2 masy ciemnej - do lodówki. Potem reszta masy jasnej a gdy zastygnie reszta masy ciemnej. Gdy całość stężeje na wierzch wylać galaretkę porzeczkową o odstawić do lodówki. Oczywiście masy można wlewać w dowolnej kolejności albo podzielić je na więcej części. Deser najlepiej przygotować min. kilka godzin przed podaniem aby dokładnie zastygł. Moja rada: po dodaniu żelatyny obie masy mogą zacząć zbyt szybko tężeć. Aby móc je wylewać warstwami wstawiam miski z nimi do większych naczyń z gorącą wodą i intensywnie mieszam aby nieco się rozpuściły.

Tagi:

jajko jajka