monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Torcik makowo-serowy na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 128
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To taka inna forma klasycznego seromakowca. Pracy przy tym niezbyt dużo i można się delektować pysznym i delikatnym torcikiem na bazie sera z dodatkiem maku, zapraszam:)

Torcik makowo-serowy na zimno Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Torcik makowo-serowy na zimno

 

  • Biszkopt gotowany:
  • 1 jajko
  • 20 g mąki pszennej
  • 5 g kakao
  • 10 g cukru brzozowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa makowo-serowa:
  • 50 g suchego maku
  • 15 g żurawiny suszonej
  • 20 g rodzynek sułtanek
  • 20 g skórki pomarańczowej
  • 10 g cukru brzozowego
  • 15 g syropu z agawy
  • 200 g sera białego chudego
  • 125 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
  • 250 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczy
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 10-15 g cukru brzozowego
  • 2-3 krople aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Torcik makowo-serowy na zimno

Biszkopt:

Torcik makowo-serowy na zimno
do ubitego białka dodać ksylitol a potem żółtko i wymieszać

Białko oddzielić od żółtka. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier brzozowy i ubić do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żółtko i dokończyć ubijanie.

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie, acz dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Torcik makowo-serowy na zimno
przygotowane ciasto wylać do formy o średnicy 15 cm

Przelać do okrągłej formy o średnicy 15 cm ( ja użyłam szklanej pokrywki do naczynia do zapiekania) i wstawić do mikrofalówki. Gotować 2-4 minut ( czas uzależniony od możliwości sprzętu. Wyjąć, ostudzić i wyjąć z formy.

Masa makowo-serowa:

Torcik makowo-serowy na zimno
na patelni usmażyć zmielony mak oraz bakalie

Mak zalać około 300 ml wody i gotować na małym ogniu około 30 minut.

Odcedzić i zmielić trzykrotnie lub przełożyć do dzbanka blendującego i zostawić na wolnych obrotach na około 8-10 minut ( ja tak zrobiłam).

Wyjąć i przełożyć do patelnię z powłoką nie przywierająca. Dodać 10 g cukru brzozowego, syrop z agawy oraz bakalie.

Smażyć całość do połączenia, około 3-4 minut,zostawić do całkowitego ostygnięcia.

ETAP 4:

Torcik makowo-serowy na zimno
do zmiksowanego sera dodać masę makową

Żelatynę zalać około ¼ szklanki wody i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Lekko ostudzić.

Ser, serek oraz jogurt grecki przełożyć do naczynia o płaskim dnie i zmiksować blenderem. Dodać pozostały ksylitol i aromat i znów zblendować.

Następnie partiami dodawać rozpuszczoną żelatynę stale miksując blenderem. Na koniec wsypać mak i dokładnie całość wymieszać.

ETAP 5:

Biszkopt ułożyć na paterze, zapiąć obręcz tortownicy.

W 2 łyżkach letniej przegotowanej wody wymieszać kroplę aromatu pomarańczowego ( można użyć likieru pomarańczowego lub innego alkoholu) i nasączyć ciasto przy pomocy pędzelka.

Następnie ostrożnie wylać masę makowo-serową. Wstawić do lodówki na 5 minut. W między czasie płatki migdałowe uprażyć na suchej i czystej patelni, ostudzić i posypać wierzch torciku.

Wstawić do całkowitego stężenia na 5-6 godzin do lodówki. Smacznego!