Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Torcik miodowo-kajmakowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotuj niebanalny deser w te święta! Wyborny torcik o smaku miodowo-kajmakowym to ciasto, na które nikogo nie trzeba będzie namawiać. Poznaj przepis!

Torcik miodowo-kajmakowy

Składniki:

Torcik miodowo-kajmakowy

Ciasto

Masa śmietanowa

  • 150 ml śmietanki 30-proc.
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • opakowanie śmietanfixu

Wierzch

  • 60 dag gotowej masy kajmakowej
  • łyżka ciemnego kakao
  • łyżeczka brandy

Sposób przygotowania:

Torcik miodowo-kajmakowy
1. Zrób ciasto: w jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W drugiej ubij margarynę z cukrem na puszystą masę, a następnie, nie przerywając ubijania, dodaj miód, pojedynczo jajka, i na koniec mąkę. Miksuj, aż ciasto będzie gładkie.

2. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 170 st. C  ok. 40 minut. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty.

3. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i śmietanfixem.

4. Blaty ciasta przełóż bitą śmietaną i lekko dociśnij.

5. Masę kajmakową przełóż do miski i zmiksuj. Posmaruj nią wierzch i boki ciasta.

6. Do pozostałej masy dodaj kakao i łyżeczkę brandy, wymieszaj mikserem. Ciemną masę przełóż do szprycy i zrób nią na cieście fantazyjne wzory.

7. Ciasto możesz też udekorować dodatkowo drażetkami czekoladowymi i ozdobami cukierniczymi.

Tagi:

ciasto torcik