Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Torcik na soku bananowym z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słoneczny deser idealny na ciepłe dni. Torcik bez pieczenia przygotowany na bazie soku bananowego, z dodatkiem brzoskwiń, bitej śmietany o słodkich bezików. Dobry na każdą okazję.

Torcik na soku bananowym z brzoskwiniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik na soku bananowym z brzoskwiniami

 

  • 200 g biszkoptów
  • 100 g masła
  • 0,5 l soku bananowego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 opakowania (po 16 g) cukru wanilinowego
  • 500 g brzoskwiń z puszki
  • 200 g śmietanki 30%
  • 60 g małych bez

Sposób przygotowania:

Torcik na soku bananowym z brzoskwiniami

Przygotowanie spodu:

Torcik na soku bananowym z brzoskwiniami
Pokruszone biszkopty z masłem-spód deseru

Biszkopty dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać równomiernie biszkopty. Docisnąć.

Mieszanie budyniu w soku:

Torcik na soku bananowym z brzoskwiniami
Budynie w trakcie mieszania z sokiem bananowym

Odlać 100 ml soku bananowego i dokładnie rozmieszać w nim budyń aby nie było grudek.

Przygotowanie masy:

Torcik na soku bananowym z brzoskwiniami
Masa na torcik bananowy w trakcie gotowania

Resztę soku zagotować z cukrem i jednym opakowaniem cukru wanilinowego. Dolać rozmieszany dokładnie budyń, zagotować cały czas mieszając i zdjąć z ognia.

Kończenie masy:

Torcik na soku bananowym z brzoskwiniami
Masa na torcik bananowy w z brzoskwiniami

Odsączone brzoskwinie pokroić w kostkę. Wsypać je do ciepłego budyniu i wymieszać. Masę wylać na biszkopty, wygładzić.

Ubijanie śmietany:

Torcik na soku bananowym z brzoskwiniami
Śmietanka w trakcie ubijania z cukrem wanilinowym

Śmietanę ubić na puch z cukrem wanilinowym. Rozprowadzić po wierzchu torciku. Odłożyć na noc do lodówki. Na chwilę przed podaniem deser wyjąć z lodówki i poukładać bezy lekko je dociskając.