SUPERPRZEPIS

Torcik naleśnikowy

  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Torcik naleśnikowy

Porcja słodyczy dla każdego, ponieważ torcik choć malutki, to tak słodki, że mała porcja zdecydowanie wystarczy dla jednej osoby.

Składniki:

Torcik naleśnikowy

 

  • Na 1 torcik o średnicy ok 10cm

 

  • Naleśniki:
  • 250ml mleka np 2%
  • 6 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 rozpuszczonej tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju

 

  • Farsz:
  • 250g sera białego mielonego
  • 4 łyżeczki śmietany 18%
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/3 opakowania wafelków torcikowych śmietankowych (55g)
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego lub migdałowego

 

  • Dodatkowo:
  • 50ml śmietanki 30%
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej kokosowej
  • 1 łyżka pestek granatu
  • liście mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Torcik naleśnikowy

Etap I

Z podanych składników przygotowujemy ciasto, a następnie smażymy cieniutkie naleśniki na odrobinie oleju.

Etap II

Torcik naleśnikowy
Naleśniki smarujemy farszem i układamy naprzemiennie

Składniki na farsz mieszamy, a następnie gotowym smarujemy naleśniki i układamy warstwowo.

Etap III

Torcik naleśnikowy
Torcik smarujemy dokładnie twarożkiem i polewamy przygotowaną czekoladą

Torcik pokrywamy pozostałym twarożkiem. Czekoladę roztapiamy w podgrzanej śmietance. Wylewamy na wierzch naszego deseru i pozwalamy jej spłynąć po bokach. Dekorujemy i schładzamy przed podaniem w lodówce.