slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Torcik naleśnikowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny torcik składający się z gotowych naleśników i pysznego kremu kokosowego. Polecam.

Torcik naleśnikowy

Składniki:

Torcik naleśnikowy

 

  • 3 szkl maślanki
  • 1/4 szkl oleju
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem: 1 puszka mleczka kokosowego
  • 200 g ricotty
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych+ do dekoracja
  • gotowa polewa

Sposób przygotowania:

Torcik naleśnikowy
Do dużej miski wlewamy serwatkę, olej oraz dodajemy mąkę, jajka, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż nie będzie grudek i odstawiamy na 15 minut.

Schłodzone ( 2 doby w lodówce) mleczko kokosowe przekładamy do drugiej miski (tylko stałą, białą część), dodajemy pozostałe składniki kremu i miksujemy razem. Odstawiamy krem do lodówki.

Rozgrzewamy patelnię i nalewamy porcję ciasta, rozprowadzamy na całej patelni i smażymy naleśniki. Gotowe naleśniki schładzamy.

Na talerzu układamy jeden naleśnik, smarujemy go 1 łyżka kremu i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Potem krem, naleśnik i krem i tak aż skończą się naleśniki. Lekko dociskamy.

Polewę rozpuszczamy i polewamy nią wierzch torcika oraz dekorujemy wiórkami kokosowymi. Gotowy torcik wkładamy do lodówki na całą noc.

Smacznego