pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Torcik raffaello

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny,rozpływający się w ustach torcik.Bez ciężkiego bardzo słodkiego kremu.Rozpływa się w ustach i zasmakuje zapewne nie tylko smakoszom kokosów.

Torcik raffaello

Składniki:

Torcik raffaello

 

 

  • Na krem kokosowy:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 ml śmietanki kokosowej
  • 20 dkg białej czekolady
  • 35 dkg serka mascarpone
  • 15 dkg wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Torcik raffaello
Przygotowujemy biszkopt: Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż piana będzie lśniąca a cukier się rozpuści.

Następnie dodajemy żółtka i ubijamy aż dobrze się połączą. Następnie dodajemy przesiane mąki i dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.

Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach do efektu suchego patyczka.

Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do ostudzenia. Po wystudzeniu przekrawamy go na 3 blaty.

Wykonanie kremu kokosowego: Wieczór przed przygotowaniem ciasta w garnku zagrzewamy śmietanę kremówkę,śmietankę kokosową. Doprowadzamy śmietany do wrzenia, zdejmujemy z ognia a następnie dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści.

Tak przygotowaną śmietanę odstawiamy do schłodzenia. Następnego dnia do sosu śmietanowego dodajemy serek mascarpone, cukier puder i miksujemy do uzyskania gładkiego, puszystego kremu.

Dodajemy kokosy i jeszcze chwilkę miksujemy. Gotowym kremem przekładamy blaty biszkoptu/ biszkopt-krem-biszkopt-krem-biszkopt Wierzch i boki torciku obsmarowujemy pozostałym kremem kokosowym.

Boki i wierzch możemy obsypać kokosem lub płatkami migdałowymi.