WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 617]

Torcik tiramisu z malinami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny torcik na zimno na bazie serka mascarpone i śmietanki oraz biszkoptów nasączonych kawą. Smak wzbogaciłam malinami dla przełamania słodyczy.

Torcik tiramisu z malinami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Torcik tiramisu z malinami

 

  • opakowanie 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • ok. 20 sztuk podłużnych biszkoptów z cukrem
  • 3 łyżeczki kakao
  • maliny
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka likieru kawowego

Sposób przygotowania:

Torcik tiramisu z malinami

ETAP 1:

Kawę zaparzyć w 150 ml wrzątku. Dodać cukier i wymieszać. Wystudzić i wymieszać z likierem kawowym. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć podłużnymi biszkoptami i nasączyć je połową naparu kawowego. 250 ml śmietany ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru i śmietan fixem.

Na koniec wymieszać z serkiem mascarpone. Większą połowę kremu wyłożyć na biszkopty. Na kremie poukładać maliny i lekko powciskać je w krem. Przykryć pozostałą częścią kremu. Na kremie ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć resztą naparu kawowego. 250 ml śmietany ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fixem na sztywną masę i wyłożyć na biszkopty. Wierzch wyrównać.

Ciasto schłodzić w lodówce min. kilka godzin. Przed podaniem zdjąć obręcz tortownicy. Torcik oprószyć gorzkim kakao i ozdobić pozostałymi malinami.

Torcik tiramisu z malinami
Torcik tiramisu przed udekorowaniem malinami
Torcik tiramisu z malinami
Pojedyńczy kawałek torcika tak się prezentuje w środku