WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1020]

Torcik z galaretek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tęczowy torcik z galaretek i śmietanki. Pyszne, kolorowe ciasto idealne na ciepłe dni. Można je zrobić również w formie babki na zimno.

Torcik z galaretek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik z galaretek

 

  • 6 galaretek w różnych kolorach
  • 200 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Torcik z galaretek

ETAP 1:

Pierwszą galaretkę (turkusową) podzielić po równo na 2 miseczki. Każdą miseczkę zalałam 3/4 szkl. wrzątku i rozpuścić. Zostawić do wystudzenia.

Do jednej zimnej galaretki turkusowej dolać 30 ml śmietanki, wymieszać i wylać do tortownicy wyłożonej folią spożywczą przezroczystą.
Można poczekać aż galaretka zacznie tężeć żeby nie wypływała przez jakieś szparki. Wstawić do lodówki. gdy warstwa stężeje zupełnie wylać na nią galaretkę czystą. Wstawić do lodówki.

W czasie gdy warstwa będzie tężała przygotować kolejną galaretkę np. cytrynową. tak jak poprzednio podzielić ją na 2 części i każda rozpuścić w 3/4 szkl wrzątku. Wystudzić i do jednej dolać 30 ml śmietanki. Galaretkę ze śmietanką przelać na galaretkę turkusową, schłodzić aż stężeje i wylać galaretkę czystą cytrynową.

Z pozostałymi galaretkami postąpić w identyczny sposób. Po wylaniu wszystkich warstw ciasto schować do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem zdjąć obręcz i kroić jak tort.

Torcik z galaretek
Tęczowy torcik z galaretek po wyjęciu z formy