VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Książka Kucharska: Przepisy na torty bezowe

Tort bezowy z owocami i kremem z białej czekolady

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jestem wielbicielką białej czekolady i bezów. Takim cudem zaskoczyłam swoich urodzinowych gości. W połączeniu z sezonowymi owocami powstaje pyszny torcik. Upieczenie blatów bezowych za każdym razem jest dla mnie wyzwaniem.

Tort bezowy z owocami i kremem z białej czekolady

Składniki:

Tort bezowy z owocami i kremem z białej czekolady

 

  • Beza (na 2 blaty):
  • 7 białek
  • Szczypta soli
  • 330 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu 10%
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

 

Sposób przygotowania:

Tort bezowy z owocami i kremem z białej czekolady
Beza:

Do misy miksera przelewamy białka. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo - łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Ubijamy do momentu, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Mikser zmniejszamy do najmniejszych obrotów. Wlewamy ocet oraz dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia składników. Między czasie nastawiamy piekarnik na 150*C (z termo obiegiem).

Blaszki piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia. Odrysowujemy koła (od talerza 23 cm).

Masę dzielimy na dwie porcje, rozsmarowujemy wypełniając koło po brzegi. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120 *C. Wstawiamy blaszki i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie ponownie zmniejszamy temperaturę - do 100*C.

Pieczemy jeszcze przez 2 godziny. Wyłączamy piekarnik i suszymy bezy przy otwartych drzwiczkach (najlepiej całą noc). Następnego dnia delikatnie odrywamy od spodu papier do pieczenia.

Krem:

Na lekkim ogniu podgrzewamy (nie gotujemy!) śmietankę z połamaną białą czekoladą. Gdy ładnie się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia. Chłodzimy w lodówce przez całą noc. Kolejnego dnia ubijamy na sztywno z dodatkiem fixów do śmietanki. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy posiekaną bardzo drobno miętę, mieszamy łyżką.

Krem dzielimy na dwie porcje i przekładamy nim blaty bezowe. W środku i na wierzchu tortu układamy pokrojone owoce.

Wierzch dekorujemy listkami mięty.