Tort biały z malinami

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort biały z malinami

Biały tort z soczystymi malinami z kremówką to delikatny i słodki wypiek. W sezonie zimowym możemy przygotować go z dodatkiem mrożonych owoców.

Składniki:

Tort biały z malinami

Ciasto

Do przełożenia

  • 20 dag malin mrożonych
  • 10 dag cukru
  • 25 dag mascarpone
  • ½ szklanki kremówki

Poncz

  • szklanka naparu herbaty
  • łyżka cukru
  • sok z limonki

Wierzch

  • ½ szklanki kremówki
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • kolorowa posypka
  • marcepanowe różyczki

Sposób przygotowania:

Tort biały z malinami
1. Białka ubić z 1/2 cukru. Żółtka utrzeć z resztą, dodać je do białek razem z przesianą mąką, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy, piec ok. 35 min w 180°C. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.

2. Maliny gotować z cukrem ok. 5 min. Mascarpone utrzeć, połączyć z ostudzonymi malinami i ubitą na sztywno kremówką (1/2 l). Blaty nasączać herbacianym ponczem, przełożyć kremem.

3. Pozostałą kremówkę ubić z przesianym cukrem pudrem. Posmarować wierzch i boki tortu. Boki posypać wiórkami. Wierzch udekorować rozetkami z bitej śmietany, posypką i różyczkami.