Tort brzoskwiniowy

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort brzoskwiniowy

Tort brzoskwiniowy przełożony śmietanowym kremem z dodatkiem rumu to świetna propozycja na deser w gronie rodziny.

Składniki:

Tort brzoskwiniowy

Ciasto

  • 15 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 5 jajek
  • szklanka suchego maku
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 1/2 szklanki złotych rodzynek
  • 100 ml rumu
  • puszka brzoskwiń
  • 3 szklanki schłodzonej śmietanki kremówki
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 torebki zagęstnika do śmietany

Sposób przygotowania:

Tort brzoskwiniowy
1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na pianę. Dwie łyżki maku odłóż, resztę wymieszaj z mąką i proszkiem. Do piany dodaj kolejno żółtka i mąkę, wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz 30 minut w temp. 170 st. C. Wystudzone przekrój na 3 krążki.

2. Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój w kostkę. Podziel na dwie części. Rodzynki mocz w rumie przez 30 minut, osącz. Rum z rodzynek wymieszaj z 3/4 szklanki zalewy z brzoskwiń. Dwie szklanki śmietanki ubij na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru i 2 torebkami zagęstnika.

3. Jeden krążek ciasta połóż na dnie tortownicy, skrop ponczem. Na niego wyłóż połowę ubitej śmietanki i połowę jednej porcji pokrojonych brzoskwiń. Przykryj drugim krążkiem i znów nasącz ponczem. Przykryj śmietanką i brzoskwiniami. Przykryj trzecim krążkiem i odstaw do lodówki.

4. Schłodzony tort wyjmij z tortownicy. Resztę schłodzonej śmietanki ubij z łyżką cukru pudru i pozostałym zagęstnikiem do śmietanki. Śmietanką posmaruj też wierzch i boki tortu. Dodatkowo boki tortu obsyp resztą maku. Wierzch udekoruj pozostałymi brzoskwiniami.

ETAP 1:

Tort brzoskwiniowy

Wystudzone ciasto przekrój na 3 krążki.

ETAP 2:

Tort brzoskwiniowy

Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój w kostkę. Podziel na dwie części.

ETAP 3:

Tort brzoskwiniowy

Jeden krążek ciasta połóż na dnie tortownicy, skrop ponczem. Na niego wyłóż połowę ubitej śmietanki i połowę jednej porcji pokrojonych brzoskwiń.

ETAP 4:

Tort brzoskwiniowy

Śmietanką posmaruj też wierzch i boki tortu. Dodatkowo boki tortu obsyp resztą maku.