MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Tort czekoladowo - wiśniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piekę ciasta, serniki, biszkopty, ale nigdy wcześniej nie robiłam tortu. Tak więc przedstawiam Wam mój pierwszy tort 4 blaty biszkoptu, 3 warstwy kremu czekoladowego i frużelina wiśniowa.

Tort czekoladowo - wiśniowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort czekoladowo - wiśniowy

 

  • składniki na biszkopt - użyłam rantu, średnica 16cm
  • 4 jajka
  • 160g cukru
  • 120g mąki pszennej
  • 40g skrobi ziemniaczanej

 

  • frużelina wiśniowa:
  • 450g wiśni mrożonych
  • 1 szklanka cukru
  • 1.5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 200ml wody

 

  • krem czekoladowy:
  • 500g serka mascarpone
  • 350ml mleka skondensowanego
  • 100g czekolady gorzkiej

 

  • drip czekoladowy:
  • 50g czekolady mlecznej
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 100ml mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo - wiśniowy
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąki przesiewamy, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Rant obkładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę. Biszkopt pieczemy ok 50 minut w temperaturze 160 stopni (biszkopt wyszedł wysoki na 9cm). Biszkopt dzielimy na 4 części.

Wiśnie i cukier zalewamy 100ml wody, podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Skrobię ziemniaczaną mieszamy w 100ml wody, wlewamy do wiśni. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną mleka skondensowanego, studzimy. Mascarpone ubijamy z mlekiem skondensowanym na puszysty i gęsty krem, na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze chwilę miksujemy.  W razie potrzeby można dosłodzić cukrem pudrem.

Biszkopt składamy następująco:

blat - 1/3 kremu - 1/3 frużeliny wiśniowej - blat - powtarzamy warstwy do wykończenia produktów

Tort "tynkujemy" kremem, i dekorujemy dripem oraz kremem używając szprycy.  Można ozdobić słodkościami, perełkami, brokatem - wg fantazji (dodatkowo użyłam kremu mascarpone bez dodatku czekolady).

Z tortu wychodzi 12 kawałków.

Smacznego
Tort czekoladowo - wiśniowy
Biszkopt składamy następująco - blat - 1/3 kremu - 1/3 fruzeliny - blat