Tort czekoladowy

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort czekoladowy

Tort czekoladowy na bazie mascarpone i powideł śliwkowych to idealne połączenie smaków. Jasny i ciemny biszkopt dopełnia całość.

Składniki:

Tort czekoladowy

Biszkopt jasny

Biszkopt ciemny

  • 12,5 dag masła
  • 25 dag gorzkiej czekolady
  • 6 dużych jajek
  • 25 dag cukru
  • 3 pełne łyżki mąki
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem

Dodatkowo

  • 1,5 słoika powideł śliwkowych
  • 30 dag śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka kremówki
  • łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy
1. Na biszkopt jasny ubij białka. Wsyp cukier, ubijaj kilka minut. Dodaj żółtka, mąkę przesianą z kurkumą, wymieszaj.

2. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz ok. 40 min w temp. 180 st. C. Przestudź, przekrój na pół, przełóż kilkoma łyżkami powideł. Odstaw.

3. Na biszkopt ciemny masło rozpuść z gorzką czekoladą, wystudź. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij.

4. Masę z żółtek, mieszając, dodawaj po łyżce do czekolady z masłem. Dodaj mąkę, pianę z białek i ekstrakt, delikatnie wymieszaj.

5. Masę przelej do tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz w temp. 165 st. C ok. 75 min, do suchego patyczka. Ostudź, przekrój na 2 blaty.

6. Jeden ciemny blat posmaruj powidłami, przykryj jasnym biszkoptem. Posmaruj powidłami, rozłóż lekko przesmażone na 2 łyżkach cukru połówki śliwek. Posmaruj kremem z ubitej na sztywno kremówki, mascarpone i stopionej czekolady. Przykryj drugim ciemnym blatem.

7. Odstaw do lodówki na 4 godz. Przed podaniem posmaruj kremówką ubitą z pudrem.