Tort czekoladowy

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort czekoladowy

Tort czekoladowy z dodatkiem brandy, to idealny wypiek dla wszystkich miłośników kakao. Idealny na rodzinne spotkania!

Składniki:

Tort czekoladowy

Ciasto

Krem

  • 5 dag masła
  • 30 dag gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietanki 30-proc.
  • łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki brandy
  • wisienki koktajlowe

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy
1. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch, dodając po jednym jajku. Następnie wsyp mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wlej mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj.

2. Ciasto podziel na dwie części i upiecz dwa jednakowe placki o średnicy 24 cm. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 stopni C.

3. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej przegotowanej wody i odstaw, aby napęczniała.

4. Czekoladę rozpuść w rondlu razem z masłem i śmietanką. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i brandy, wymieszaj. Krem podziel na 4 porcje. Jedną przełóż do szprycy cukierniczej.

5. Na talerzu połóż krążek ciasta. Przykryj porcją kremu. Przykryj drugim krążkiem i kolejną warstwę kremu. Trzecią częścią posmaruj boki tortu. Kremem znajdującym się w szprycy udekoruj wierzch i boki tortu. Rozłóż wisienki. 6. Tort podawaj lekko schłodzony.