Tort jogurtowy z truskawkami

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort jogurtowy z truskawkami

Tort jogurtowy z truskawkami to lekki torcik owocowy, który z pewnością sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach!

Składniki:

Tort jogurtowy z truskawkami

Ciasto

  • 2/3 szklanki mąki (12 dag)
  • 1/3 szklanki cukru (8 dag)
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

Sposób przygotowania:

Tort jogurtowy z truskawkami
1. Na ciasto jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj mikserem.

2. Masę przełóż do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz ok. 25 minut w temp. 180 st. C.

3. Kilka truskawek odłóż do dekoracji. Pozostałe podziel na dwie części. Jedną część zmiksuj, drugą pokrój na kawałki.

4. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody i odstaw, aby napęczniała.

5. Jajka utrzyj z cukrem na puch. Dodaj jogurt i miękkie masło. Wymieszaj.

6. Do żelatyny wlej 1/3 szklanki wrzątku i podgrzewaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia i dodaj do niej kilka łyżek masy jogurtowej.

7. Tak przygotowaną żelatynę wymieszaj z pozostałą masą jogurtową i ze zmiksowanymi truskawkami. Na koniec dodaj pokrojone truskawki i delikatnie wymieszaj.

8. Masę przełóż na upieczone ciasto i wstaw do lodówki.

9. Galaretkę rozpuść w 400 ml gotowanej wody i odstaw,aby lekko stężała.

10. Odłożone wcześnie truskawki ułóż na torciku. Zalej galaretką i wstaw na godzinę do lodówki.