eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Tort kanapkowy Eli z krakersami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Warstwowy tort z jajek, sera żółtego i tuńczyka w oleju przekładany krakersami. Wszyscy chwalili bo był pyszny.

Tort kanapkowy Eli z krakersami

Składniki:

Tort kanapkowy Eli z krakersami

masa tuńczykowa

  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1/2 pęczka szczypiorku

masa serowa

  • 30 dkg sera żółtego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • pieprz do smaku

masa jajeczna

  • 8 białek jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

  • 200 g okrągłych krakersów
  • 8 gotowanych żółtek jajek
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Tort kanapkowy Eli z krakersami

przygotowanie masy jajecznej

Tort kanapkowy Eli z krakersami
Białka zetrzeć na tarce i wymieszać z majonezem, jogurtem, solą i pieprzem.

Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Oddzielić żółtka ( zachować do posypania ) od białek. Białka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do białek dodać majonez, jogurt, przyprawić solą, pieprzem do smaku i wymieszać.

przygotowanie masy tuńczykowej

Tort kanapkowy Eli z krakersami
Do odsączonego tuńczyka dodać majonez, jogurt, szczypiorek i wymieszać.

Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić. Tuńczyka wyłożyć na sitko i odsączyć. Do tuńczyka dodać majonez, jogurt, szczypiorek i wymieszać.

przygotowanie masy serowej

Tort kanapkowy Eli z krakersami
Do utartego sera dodać majonez, jogurt, pieprz, ewentualnie sól i wymieszać.

Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do sera dodać majonez, jogurt, doprawić pieprzem i ewentualnie solą jeśli ser nie jest bardzo słony. Całość wymieszać.

przygotowanie tortu

Tort kanapkowy Eli z krakersami
Warstwę krakersów rozłożyć na dnie tortownicy.

Na dnie tortownicy ( 23 cm ) rozłożyć warstwę krakersów.

przygotowanie tortu cd

Tort kanapkowy Eli z krakersami
Masę serową wyłożyć na krakersy.

Na krakersy wyłożyć masę serową. Przykryć następną warstwą krakersów.

przygotowanie tortu cd

Tort kanapkowy Eli z krakersami
Masę z tuńczyka wyłożyć na krakersy.

Na krakersy wyłożyć masę tuńczykową. Masę przykryć warstwą krakersów.

przygotowanie tortu cd

Tort kanapkowy Eli z krakersami
Masę z białek jajek wyłożyć na krakersy.

Na krakersy wyłożyć masę z białek jajek.

przygotowanie tortu cd

Tort kanapkowy Eli z krakersami
Wierzch tortu posypać pokruszonymi żółtkami.

Ugotowane żółtka jajek pokruszyć na wierzch tortu. Tortownicę włożyć do lodówki na 3 godziny.

przygotowanie tortu cd

Tort kanapkowy Eli z krakersami

Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić. Tort wyjąć z lodówki i posypać szczypiorkiem.

Smacznego!