Tort kawowo-czekoladowy

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort kawowo-czekoladowy

Tort kawowo-czekoladowy z dodatkiem kremu budyniowego to wspaniały wypiek na każda okazję - mocno czekoladowy i wilgotny!

Składniki:

Tort kawowo-czekoladowy

Ciasto

Krem

  • budyń czekoladowy
  • 1/2 l. mleka
  • 35 dag masła
  • 20 dag gorzkiej czekolady

 

 

 

Poncz

  • szklanka naparu kawy
  • łyżka cukru 100 ml likieru kawowego

 

  • Dodatkowo:
  • 10 dag czekolady
  • cukrowe perełki

Sposób przygotowania:

Tort kawowo-czekoladowy
1. Z podanych składników przygotować ciasto. Przełożyć je do tortownicy, piec ok. 35 min w 180°C. Wystudzić, przekroić na 4 blaty.

2. Zamrożone wiśnie zalać wodą, dodać cukier, gotować 5 min. Wsypać żelatynę, mieszać, aż się rozpuści, wystudzić.

3. Ugotować budyń, wystudzić. Utrzeć go z miękkim masłem i stopioną czekoladą.

4. Blaty nasączać ponczem z likieru, kawy i cukru. Pierwszy posmarować wiśniami i kremem, przykryć drugim blatem, posmarować kremem i tak do wyczerpania składników.

5. Wierzch i boki tortu posmarować kremem. Czekoladę rozpuścić na parze, polać tort, posypać perełkami. Ozdobić wisienkami i dekorami.