Tort kokosowy

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort kokosowy

Tort kokosowy przełożony kremem z dodatkiem przetartych jagód oraz malibu sprawi, że goście będą zachwyceni dobrze skomponowanym smakiem ciasta!

Składniki:

Tort kokosowy

Składniki na ciasto

Krem – I warstwa

  • szklanka kremówki
  • łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka przetartych jagód
  • 2 łyżki cukru pudru

Krem – II warstwa i obłożenie tortu

  • 400 m
  • kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 20 dag mascarpone
  • 5 łyżek malibu

Dodatkowo

  • 5 dag wiórków kokosowych Do nasączenia:
  • 1,5 szklanki soku ananasowego
  • 100 m
  • wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki malibu

Sposób przygotowania:

Tort kokosowy
1. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i żółtka, delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy. Piec ok. 40 min w 180°C.

2. Kremówkę ubić, połączyć z żelatyną rozpuszczoną w mleku, z jagodami i cukrem.

3. Ciasto przekroić na 3 blaty. Pierwszy nasączyć, wyłożyć na niego krem, przykryć drugim blatem, nasączyć.

4. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, połączyć z mascarpone i malibu. Część masy wyłożyć na drugi blat, przykryć ostatnim krążkiem ciasta, nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu, obsypać wiórkami.