czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Tort „Kraina lodu”

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort z dekoracją cukrową zachwyci każde dziecko :) a we wnętrzu puszysty biszkopt i kakaowy maślany krem.

Tort „Kraina lodu”

Składniki:

Tort „Kraina lodu”

biszkopt:

  • 8 jaj
  • 24 dag cukru
  • 17,5 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kawy
  • 1,5 łyżki kakao
  • 7 dag orzechów

krem:

dodatkowo:

  • do nasączenia:
  • 1 szklanka mocnej herbaty + sok z 1/2 cytryny
  • do dekoracji:
  • wydruk cukrowy, niebieski barwnik, kolorowe posypki

Sposób przygotowania:

Tort „Kraina lodu”
Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, następnie zmiksować z żółtkami i wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi orzechami, kawą i kakao. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut (tortownica o średnicy 25 cm). Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 części.

Całe jaja ubić w misce z cukrem, następnie ustawić ją na garnku z gotującą się wodą i ubijać na parze do białości. Gdy będą gorące i gęste odstawić do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Miękkie masło utrzeć na puch i po łyżce dodawać wystudzoną pianę. Pod koniec ucierania 1/3 masy odłożyć, a do reszty dodać sparzone wrzątkiem i wystudzone kakao.

Biszkopta nasączyć herbatą z sokiem z cytryny i przełożyć kremem kakaowym. Resztę kremu wymieszać z barwnikiem i posmarować wierzch i boki tortu. Na wierzchu ułożyć i docisnąć dekorację cukrową i za pomocą szprycy udekorować resztą kremu. Boki posypać kolorowymi posypkami. Schłodzić.

Tagi:

okazje tort