Falej :)

Falej :)

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Tort laskowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne bezowe blaty o smaku orzecha laskowego przełożone znakomitym kremem waniliowym zwieńczone lukrem :)

Tort laskowy

Składniki:

Tort laskowy

Blaty orzechowe

Krem waniliowy

Lukier

  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200 g cukru pudru
  • 40 g białka

Sposób przygotowania:

Tort laskowy
Blaty :

Białka ubić z solą a pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier nie przerywając ubijania. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką a następnie dodać orzechy i ostrożnie wymieszać.

Na papierze do pieczenia narysować pięć okręgów o średnicy 23 cm i umieścić go na dużej formie. Wylać ciasto tak my masa zmieściła się w okręgach-wyrównać. ( można piec np. po dwa okręgi) . Piec w temp 170 stopni Celsjusza w trybie z termobiegiem przez 30 minut. Wyjąć i wystudzić.

Krem waniliowy:

W rondelku zagotować mleko z wanilią i 100 g cukru. W małym rondelku zmiksować 100 ml mleka wraz z żółtkami, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać to do gotującego się mleka z wanilią i gotować wszystko na małym ogniu do zgęstnienia. Zdjąć z palnika i przykryć folią spożywczą tak by dotykała masy. Wystudzić. 

Masło utrzeć z 30 g cukru i dodawać budyń łyżka po łyżce za każdym razem miksując do połączenia. Dodać rum i zmiksować. 

Lukier:

Białko rozetrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Odłożyć dwie łyżki lukru i wymieszać z łyżeczką kakao.

Blat pierwszy ułożyć w tortownicy i posmarować 1/5 kremu przykryć drugim blatem. Czynności powtarzać do skończenia się blatów przy czym ostatni blat nie jest smarowany kremem z góry. Odstawić do stężenia na 2 h. Po tym czasie wyjąć z tortownicy tort i posmarować boki ostatnią częścią kremu. i obsypać zmielonymi orzechami. Ostatni blat posmarować lukrem a lukier kakaowy umieścić w rękawie cukierniczym i wykonać wzorki.

Smacznego :)

Tagi:

ciasto tort