Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 649]

Tort lodowy z owocami lata i bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jaki jest najlepszy deser na letnie, upalne dni? Oczywiście tort lodowy z orzeźwiającymi, letnimi owocami! Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, aby zachwycić nim gości.

Tort lodowy z owocami lata i bezą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort lodowy z owocami lata i bezą

 

  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
  • 2 szklanki mleka
  • 500 ml śmietany kremówki + szklanka do polewy + szklanka do ubicia
  • 6 jaj (żółtka do masy lodowej, białka do bezy)
  • 2 szklanki cukru+ 4 łyżki do owoców + 4 łyżki do bitej śmietany
  • 200 g czerwonych porzeczek (+ do dekoracji)
  • 200 g malin
  • 200 g czarnych porzeczek
  • 200 g wiśni
  • Łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 czekolady gorzkie

Sposób przygotowania:

Tort lodowy z owocami lata i bezą

Blendowanie owoców

Tort lodowy z owocami lata i bezą
Do pierwszej warstwy owocowej blendujemy czarne porzeczki i wiśnie

Owoce myjemy. Małą cześć owoców zostawiamy w lodówce (dodamy je całe do lodów), resztę wykorzystamy teraz.

Do kielicha blendera wkładamy czarne porzeczki i wiśnie, dodajemy 2 łyżki cukru, blendujemy.

Przygotowanie owoców -c.d.

Tort lodowy z owocami lata i bezą
Owoce przecieramy przez sito, aby pozbawić je pestek i skórek

Oddzielnie blendujemy czerwone porzeczki i maliny z 2 łyżkami cukru.

Obie masy owocowe przecieramy przez sito.

Przygotowanie masy śmietanowo-owocowej

Tort lodowy z owocami lata i bezą
Masę lodową uzyskujemy z mleka, śmietany, żółtek, cukru i owoców

Śmietanę (500 ml) i mleko podgrzewamy w garnku. Żółtka ubijamy z cukrem (1 szklanka), wlewamy mleko i śmietanę, miksujemy, podgrzewamy na wolnym ogniu.

Po ostudzeniu dzielimy na 2 porcje, do jednej dodajemy masę wiśniowo-porzeczkową, do drugiej masę malinowo- porzeczkową. Miksujemy.

Chłodzenie masy

Tort lodowy z owocami lata i bezą
Masy owocowe wstawiamy do lodówki

Masy owocowe w dwóch osobnych miseczkach wstawiamy do lodówki na noc. Rano ponownie miksujemy.

Pieczenie bezy

W czasie, gdy masy się chłodzą, robimy bezę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier, ubijamy na lśniącą masę.

Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia rysujemy 2 okręgi, wykładamy bezę.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st.C, po 5 minutach zmieniamy temperaturę na 140 st.C i suszymy bezę 2 godziny.

Studzimy w piekarniku.

Dodanie owoców

Tort lodowy z owocami lata i bezą

Do mas owocowych dodajemy całe owoce.

ETAP 7:

Tort lodowy z owocami lata i bezą

Dno tortownicy wykładamy biszkoptami.

ETAP 8:

Tort lodowy z owocami lata i bezą

Wylewamy pierwszą masę owocową.

ETAP 9:

Tort lodowy z owocami lata i bezą

Wykładamy jeden blat bezye

ETAP 10:

Tort lodowy z owocami lata i bezą

Wykładamy drugą masę owocową

ETAP 11:

Tort lodowy z owocami lata i bezą

Drugi blat bezy kruszymy. Rozkruszone kawałki bezy zatapiamy w masie owocowej.

Cały tort lodowy wkładamy do zamrażarki.

Przygotowanie polewy

Tort lodowy z owocami lata i bezą

Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę, ucieramy na gładką masę. Polewamy nią tort. Ponownie wkładamy do zamrażarki.

ETAP 13:

Tort lodowy z owocami lata i bezą

Tort dekorujemy wiśniami maczanymi w polewie czekoladowej i porzeczkami. Na koniec dekorujemy ubitą śmietaną.

Tagi:

owoce deser lody