ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Tort makowo-mannowy z marchewką i dynią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tort pachnący i smakujący jesienią. Marchewka i dynia doskonale nadają się do słodkich wypieków. Polecam.

Tort makowo-mannowy z marchewką i dynią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort makowo-mannowy z marchewką i dynią

 

  • 200 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 6 łyżek maki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g gotowej masy makowej
  • 400 g marchewki i jabłka ( szara reneta )
  • 50 ml rumu
  • masło do wysmarowania formy
  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • łyżka cukru
  • łyżka masła
  • 300 g dyni i jabłko ( szara reneta ) + łyżka cukru pudru
  • 250 g herbatników maślanych pełnoziarnistych ( duża paczka )
  • 250 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 250 g masła roślinnego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 150 ml śmietany 18%
  • cukierki perełki do ozdoby
  • 120 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Tort makowo-mannowy z marchewką i dynią

ETAP 1:

Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dynię i jabłko upiec w piekarniku ( 180 stopni ok 1 godz. ).

Pieczoną dynię i jabłko rozetrzeć razem z dodatkiem łyżki cukru pudru.

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodawać jajka, mąkę pszenna wymieszana z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Mieszać i dodać masę makową, rum i startą marchewkę z jabłkiem. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Po upieczeniu wyjąć ciasto i wystudzić.

Na dnie tortownicy ( wcześniej wykorzystanej do pieczenia ) ułożyć herbatniki i posmarować połową dżemu porzeczkowego.

Przełożyć placek makowy do tortownicy i posmarować po wierzchu dżemem porzeczkowy. Na dżemie ułożyć warstwę herbatników.

Na mleku ugotować kaszę mannę z dodatkiem masła i cukru. Dodać dynię z jabłkiem i dobrze wymieszać.

Całość wyłożyć na warstwę herbatników i przykryć herbatnikami. Wstawić do lodówki. Po wyjęciu, odpiąć bok tortownicy.

Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem, śmietaną i sokiem z cytryny. Takim kremem posmarować całe ciasto. Trochę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić ozdoby.

Boki tortu obłożyć płatkami migdałowymi. Tort dobrze schłodzić.

Smacznego.

Tort makowo-mannowy z marchewką i dynią
Tort makowo-mannowy z marchewką i pieczoną dynią
Tort makowo-mannowy z marchewką i dynią
Marchewka i jabłko to składniki ciasta makowego
Tort makowo-mannowy z marchewką i dynią
Część makowa tortu przed włozeniem do piekarnika