Tort Malakoff

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort Malakoff

Delikatny tort biszkoptowy na bazie kremu budyniowego i ponczu z soku pomarańczowego i wina to idealna propozycja na ciasto dla wyrafinowanych smakoszy!

Składniki:

Tort Malakoff

 

  • gotowy biszkopt
  • 25 dag małych okrągłych biszkoptów

Krem

  • 15 dag masła
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • po 10 dag migdałów mielonych i w płatkach
  • 500 ml kremówki
  • poncz z 1/3 szklanki wina i 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Tort Malakoff
1. Miękkie masło utrzyj na puch. Dodaj do niego porcjami ugotowany i przestudzony wcześniej budyń oraz zmielone migdały, nie przerywaj ucierania, aż powstanie gęsty krem.

2. Na dnie tortownicy ułóż gotowy biszkopt, posmaruj go kremem, na nim ułóż część skropionych ponczem biszkoptów, ponownie krem, potem nasączone biszkopty i znowu krem.

3. Pozostałe biszkopty umocz do połowy w rozpuszczonej polewie czekoladowej. Następnie dobrze chłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno (możesz dodać do niej trochę cukru pudru).

4. Częścią śmietany posmaruj wierzch i boki tortu. Z pozostałej śmietanki zrób 12 rozetek. Boki tortu obsyp uprażonymi płatkami migdałów. Wierzch udekoruj oblanymi polewą czekoladową biszkoptami.

ETAP 1:

Tort Malakoff
Przyjaciółka

Utrzyj masło na puch i dodaj ostudzony budyń wraz ze zmielonymi migdałami.

ETAP 2:

Tort Malakoff

Biszkopt ułóż na dno tortownicy i posmaruj kremem. Następnie połóż mniejsze, nasączone biszkopty.

ETAP 3:

Tort Malakoff

Resztę biszkoptów umocz do połowy w rozpuszczonej polewie czekoladowej.

ETAP 4:

Tort Malakoff

Posmaruj wierzch i boki tortu wcześniej ubitą śmietanką kremówką.