Tort malinowy z amaretto

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort malinowy z amaretto

Malinowy tort lodowy z amaretto to doskonały deser dla wszystkich fanów zimnych słodkości. Dodatek kremówki i jeżyn sprawia,że to niezwykła kompozycja smaków!

Składniki:

Tort malinowy z amaretto

 

  • 35 dag jeżyn
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki pokruszonych bezików

Sposób przygotowania:

Tort malinowy z amaretto
1. Jeżyny przebrać, opłukać, osuszyć. Pięć dag owoców zmiksować, przetrzeć przez sito.

2. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać przesiany cukier puder, ubijać jeszcze chwilę. Połączyć ze skórką z cytryny, sokiem z pomarańczy, wiórkami kokosowymi i całymi jeżynami.

3. Niedużą foremkę keksową wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do niej połowę masy, polać musem jeżynowym, lekko zamieszać. Posypać bezikami, przykryć resztą masy.

4. Masę osłonić wystającymi kawałkami folii, wstawić do zamrażarki na całą noc.

Rada: Aby lody miały gładszą konsystencję, można zrezygnować z wiórków kokosowych.