Tort marcepanowy

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort marcepanowy

Efektowny tort marcepanowy z ponczem na bazie rumu to doskonały wypiek na różne okazje. Będzie świetnym dopełnieniem każdych urodzin!

Składniki:

Tort marcepanowy

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 6 dag mąki pszennej i ziemniaczanej

Poncz

  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 ml rumu

Nadzienie i wierzch

  • 60 dag masy marcepanowej
  • 15 dag cukru pudru
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 250 ml rumu
  • konfitura

Sposób przygotowania:

Tort marcepanowy
1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z octem i wlej je do białek, wymieszaj. Dodaj obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto przelej do tortownicy.

2. Biszkopt piecz 30–40 minut w temp. 180 st. C. Wyjmij z piekarnika, odwróć do góry dnem i odstaw do ostudzenia. Zimny biszkopt wyjmij z tortownicy i długim ostrym nożem przekrój na 3 blaty.

3. Sok pomarańczowy podgrzej z cukrem, gdy przestygnie, wymieszaj z rumem. 150 g masy marcepanowej zmiksuj z rumem, śmietaną i połową cukru pudru. Blaty biszkoptu skrop ponczem. Spodni posmaruj masą marcepanowa, przykryj drugim blatem, posmaruj konfiturą, przykryj ostatnim, posmaruj marcepanem.

4. Pozostałą masę marcepanową zagnieć z resztą cukru pudru i rozwałkuj na cieniutki okrągły placek. Wytnij z niego koło o średnicy 26 cm i ułóż na cieście. Resztki masy marcepanowej zagnieć z barwnikami i przygotuj z nich kolorowe dekoracje. Gotowy tort udekoruj marcepanowymi kwiatami i innymi ozdobami.

ETAP 1:

Tort marcepanowy

Żółtka wymieszaj z octem i wlej je do białek, wymieszaj.

ETAP 2:

Tort marcepanowy

Zimny biszkopt wyjmij z tortownicy i długim ostrym nożem przekrój na 3 blaty.

ETAP 3:

Tort marcepanowy

150 g masy marcepanowej zmiksuj z rumem, śmietaną i połową cukru pudru.

ETAP 4:

Tort marcepanowy

Gotowy tort udekoruj marcepanowymi kwiatami i innymi ozdobami.