Tort migdałowy

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort migdałowy

Tort migdałowy z kremem śmietanowym wygląda niezwykle okazale i efektownie. Świetnie sprawdzi się na wszelkie okazje!

Składniki:

Tort migdałowy

Ciasto

Krem

  • 25 g żelatyny
  • 3 szklanki śmietanki 30-proc.
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki mielonej kawy
  • 6 dag cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tort migdałowy
1. Miękkie masło utrzyj z cukrem, dodając jajko i żółtko. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia dodaj do ciasta, ciągle ucierając. Na koniec dolej mleko.

2. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto podziel na 4 części. Każdą część rozsmaruj na dnie tortownicy, posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp płatkami migdałowymi. Krążki piecz pojedynczo w temp. 200 st. C, każdy ok. 8–10 minut. Jeden z upieczonych krążków, jeszcze ciepły, pokrój nożem na 12 równych kawałków.

3. Gdy krążki całkiem ostygną, zdejmij z nich delikatnie papier do pieczenia.

4. Kawę rozpuszczalną zalej 1/2 szklanki przegotowanej wody i ostudź.

5. Do zimnej kawy wsyp żelatynę i odstaw na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzej, żeby się rozpuściła i ostudź.

6. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj, wlewając cienkim strumieniem, ostudzoną kawę z żelatyną i mieloną kawę.

7. Na paterze połóż jeden krążek ciasta, posmaruj 1/3 częścią kremu i przykryj kolejnym krążkiem. W ten sposób ułóż wszystkie krążki i wykorzystaj cały krem.

UWAGA! Na wierzchu tortu powinien znaleźć się krążek ciasta pokrojony na kawałki. Udekoruj.