Tort naleśnikowy z mięsem

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort naleśnikowy z mięsem

Tort naleśnikowy z mięsem to świetny pomysł na łatwy i sycący obiad. Koniecznie skosztuj i przekonaj się!

Składniki:

Tort naleśnikowy z mięsem

Naleśniki

Farsz

  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • puszka pomidorów krojonych
  • bazylia suszona
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag sera żółtego
  • pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Tort naleśnikowy z mięsem
1. Podane składniki zmiksuj. Z ciasta usmaż 4 dość grube naleśniki na patelni o średnicy ok. 16 cm.

2. Mięso przesmaż na patelni, rozdzielając kawałki widelcem. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i posiekaną bazylią. Duś, aż z mięsa odparuje nadmiar płynu.

3. Ser żółty zetrzyj na tarce.

4. W małej tortownicy (o wielkości podobnej do wielkości patelni) ułóż jeden naleśnik, posyp go odrobiną żółtego sera i wyłóż 1/3 masy mięsnej.

5. Ponownie posyp serem i przykryj następnym naleśnikiem, aż do wyczerpania naleśników.

6. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C ok. 30 minut.