Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1182]

Tort orzechowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taki tort można przygotować na różne okazje, na urodziny, dla gości, na święta lub po prostu na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Mięciutkie orzechowe biszkopty przełożyłam pysznym i puszystym kremem. Tort jest również pięknie udekorowany.

Tort orzechowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort orzechowy

Biszkopty x 3:

Krem:

Dodatkowo:

  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • dowolna cukrowa posypka

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy
1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.

2. Krem: Jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i orzechy, następnie miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważamy, żeby miska nie dotykała wody i mikserem ubijamy na puszystą i gęstą masę przez kilka minut. Gdy masa będzie gesta zdejmujemy ją z pary i miksujemy do wystudzenia. Miskę można włożyć do drugiej z zimną wodą, wtedy masa jajeczna szybciej będzie zimna.

3. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i dokładnie ucieramy.

4. Biszkopty przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu.

5. Wierzch tortu dekorujemy wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i cukrową posypką.

6. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

7. Po tym czasie kroimy i podajemy.

8. Smacznego.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 18 cm. Wszystkich użytych orzechów miałam łącznie 10 dag. Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia ''. Tort można pokroić na 8 porcji.
Tort orzechowy
Tort biszkoptowo-orzechowy. Bardzo polecam.