Tort Sachera

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort Sachera

Tort Sachera to klasyk, który warto skosztować! Mocno czekoladowy, z dodatkiem dżemu morelowego idealnie sprawdzi się na każda okazję!

Składniki:

Tort Sachera

Ciasto

  • 12 dag masła miękkiego
  • 10 dag cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 10 dag czekolady
  • 7 dag cukru
  • 12 dag mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 14 dag dżemu morelowego

Czekoladowy lukier

  • 20 dag cukru
  • 125 ml wody
  • 15 dag gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Tort Sachera
1. W misce ubij masło i cukier puder na krem. Stopniowo dodawaj żółtka i dalej ubijaj, aż masa będzie gęsta i kremowa.

2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy się stopi, dodaj do masy żółtkowej.

3. Białka ubij na sztywna pianę. Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

4. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj boki formy masłem. Oprósz mąką. Przełóż ciasto.

5. Piecz 55–60 minut w temp. 170 st. C, przez pierwsze 15 minut pozostawiając lekko odchylone drzwiczki piekarnika.

6. Upieczone ciasto odwróć do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia (ok. 20 minut). Wyjmij z formy i przekrój na dwa grube blaty.

7. Dżem rozgrzej w rondlu i ciepłym posmaruj placki ciasta od środka. Złóż.

8. Wodę i cukier gotuj 5–6 minut. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.

9. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i cały czas mieszając, stopniowo dodawaj przygotowany syrop. Mieszaj, aż masa stanie się gęstą glazurą.

10. Polej lekko ciepłe ciasto i łopatką rozprowadź glazurę po całej powierzchni. Pozostaw do wyschnięcia na kilka godzin, aż lukier stwardnieje.

Tagi:

morela tort