czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Tort śmietanowo-owocowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny biszkopt, ulubione, sezonowe owoce i lekka budyniowo-śmietanowa masa, to idealny letni tort :)

Tort śmietanowo-owocowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort śmietanowo-owocowy

biszkopt:

  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenie

krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 1 cukier waniliowy

dodatkowo:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • 0,5 kg truskawek
  • 0,5 litra jagód
  • 2-3 kostki ciemnej czekolady
  • lukrowe pisaki
  • cukrowe perełki
  • kolorowe cukiereczki

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowo-owocowy
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, połączyć z żółtkami, następnie delikatnie wymieszać z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia.

Masę wylać na tortownicę o średnicy 23 cm. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 4 krążki.

Budynie śmietankowe ugotować w 3 szklankach mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru. Żelatynę wymieszać z zimnym mlekiem, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną żelatynę wlać do gorącego budyniu, wymieszać. Wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno i zmiksować z zimnym budyniem. Biszkopta nasączyć herbatą z cytryną i przekładać masą i owocami sezonowymi.

Do połowy masy dodać starta czekoladę. Wyłożyć na biszkopt. Przykryć kolejnym krążkiem.

Śmietanę ubić i cukrem pudrem i śmietan-fixem. Rozsmarować na bokach i wierzchu tortu.

Wierzch udekorować dowolnie.
Tort śmietanowo-owocowy
Wystudzony biszkopt przekrawamy na cienkie krążki
Tort śmietanowo-owocowy
Do tortu można wykorzystać ulubione sezonowe owoce
Tort śmietanowo-owocowy
Truskawki i jagody idealnie pasują do śmietanowej masy

Tagi:

okazje tort