Tort śmietanowy

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort śmietanowy

Tort śmietanowy z dodatkiem dżemu truskawkowego, nasączony aromatycznym ponczem jest idealny na wszelkie rodzinne okazje!

Składniki:

Tort śmietanowy

Ciasto

Krem i dekoracja

  • 1/2 szklanki kremówki
  • 10 dag cukru pudru
  • usztywniacz do śmietany
  • skórka otarta z cytryny
  • 30 dag truskawek
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  • 10 dag płatków migdałowych

Poncz

  • 1/4 szklanki przegotowanej wody
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowy
1. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i ubijać jeszcze 2 minuty. Dodać żółtka i skórkę, delikatnie wymieszać. Na masę przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok. 40 min w 170°C. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.

2. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i usztywniaczem. Dodać skórkę z cytryny. Do połowy kremu dodać pokrojone truskawki. Kilka odłożyć do dekoracji.

3. Blaty nasączać ponczem. Pierwszy posmarować dżemem i kilkoma łyżkami kremu z owocami. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu z owocami. Przykryć ostatnim blatem.

4. Cały tort posmarować pozostałym kremem. Boki obsypać podprażonymi migdałami, wierzch udekorować truskawkami.