Tort szwarcwaldzki

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort szwarcwaldzki

Tort nasączony ponczem z dodatkiem soczystych wiśni z pewnością skusi fanów mocno czekoladowych tortów!

Składniki:

Tort szwarcwaldzki

Biszkopt

  • 4 łyżki kakao
  • po szklance mąki i cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek

Krem

  • 750 ml śmietanki 30 proc.
  • 3 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki śmietanfixu

Masa wiśniowa i poncz

  • 50 dag mrożonych wiśni bez pestek
  • 25 dag cukru żelującego
  • 50 ml wódki

Dekoracja

  • wiórki czekoladowe
  • wisienki koktajlowe

Sposób przygotowania:

Tort szwarcwaldzki
1. Na biszkopt mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ubij z cukrem na puch. Ciągle ubijając, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz ok. 35 minut w 180 st. C. Wystudzone ciasto przekrój na 3 krążki.

3. Na masę wiśniową rozmrożone wiśnie odcedź do miseczki i zagotuj z cukrem żelującym. Wystudź. Z odcedzonego soku przygotuj poncz, mieszając go z alkoholem.

4. Zimną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem.

5. Dolny krążek ciasta ułóż na paterze i zepnij obręczą tortownicy. Skrop ponczem.

6. Na ciasto połóż połowę żelowanych wiśni, a na nie 1/3 części ubitej śmietanki. Połóż drugi krążek ciasta i powtórz czynności. Przykryj ostatnim krążkiem. 7. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałą śmietanką i posyp wiórkami czekolady. Całość udekoruj wisienkami koktajlowymi. Odstaw do schłodzenia.