czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Tort truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne, owocowe torty można przygotowywać również poza sezonem na świeże owoce, gdyż te mrożone również świetnie się nadają.

Tort truskawkowy

Składniki:

Tort truskawkowy

biszkopt:

masa

dodatkowo:

  • do nasączenia:
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 kieliszek wódki
  • do dekoracji:
  • śnieżka
  • kolorowa posypka
  • perełki
  • listki melisy

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowy

ETAP 1:

Tort truskawkowy
Biszkopt wystudzić i przekroić na trzy krążki.

Białka ubić na sztywno z cukrem, połączyć z żółtkami, a następnie delikatnie wymieszać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i makiem.

Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w tortownicy o średnicy 23 cm.

ETAP 2:

Tort truskawkowy
Śmietanę ubić na sztywno, zmiksować z budyniem i musem truskawkowym. Biszkopt nasączyć i przełożyć kremem.

Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnego mleka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka, gorący wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Odstawić do wystudzenia.

Truskawki umyć, obrać z szypułek, wrzucić do garnka i podsmażyć z cukrem, zmiksować za pomocą blendera i gotować do zgęstnienia.

Tagi:

okazje tort