Tort urodzinowy – tęczowy

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort urodzinowy – tęczowy

Tort mieniący się kolorami tęczy wygląda bajkowo. Świetnie sprawdzi się na przyjęciu urodzinowym dla dzieci!

Składniki:

Tort urodzinowy – tęczowy

Ciasto

  • 4 duże jajka XL
  • 18 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • barwniki spożywcze: żółty, pomarańczowy, czerwony, zielony, niebieski i fioletowy

Krem

  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 5 dag cukru pudru
  • 30 dag masła

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy – tęczowy
1. Jajka ubij z cukrem na puch, następnie dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Przygotowaną masę podziel na 6 części. Każdą zabarw odrobiną barwnika spożywczego.

2. Przygotuj dwie identyczne tortownice o średnicy 18 cm i 6 krążków z papieru do pieczenia, również o średnicy 18 cm.

3. Porcje ciasta wykładaj pojedynczo do tortownic wyłożonych papierem i piecz partiami w nagrzanym do temp. 180 st. C piekarniku ok. 10 minut każdą. W ten sposób upiecz (na 3 raty) 6 kolorowych krążków biszkoptu.

4. W garnku ugotuj szklankę mleka. W pozostałym mleku rozpuść proszek budyniowy. Wlej do wrzącego mleka i gotuj, ciągle mieszając, aż powstanie gładki, gęsty budyń. Wystudź.

5. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Następnie, ciągle ucierając, dodawaj po łyżce wystudzony budyń.

6. Jeden krążek biszkoptu połóż na paterze i posmaruj cienko kremem. Przykryj drugim i znów posmaruj kremem. W ten sposób przełóż kremem wszystkie krążki ciasta. Całość lekko dociśnij.

7. Pozostałym kremem posmaruj boki tortu.