Tort winogronowo-śmietankowy

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort winogronowo-śmietankowy

Tort winogronowo-śmietankowy to ciekawy i efektowny wypiek, który zachwyci wszystkich gości na każdym przyjęciu!

Składniki:

Tort winogronowo-śmietankowy

Ciasto

  • 4 jajka
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag herbatników

Krem

  • 500 ml śmietanki 30-proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania zagęstnika do śmietany

Masa winogronowa

Sposób przygotowania:

Tort winogronowo-śmietankowy
1. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i wstaw na 35 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C.

3. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój na trzy blaty.

4. Herbatniki rozdrobnij. Sok winogronowy zagotuj z cukrem żelującym i odstaw, żeby wystygł.

5. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem wymieszanym z zagęstnikiem do śmietany.

6. Blaty ciasta przełóż masą winogronową i częścią kremu śmietanowego. Całość lekko dociśnij. Połową pozostałego kremu posmaruj boki tortu.

7. Pokruszone herbatniki wysyp na płaski talerz. Tort weź w dłonie i poturlaj go bokiem w talerzu z herbatnikami. W ten sposób bok ciasta pokryje się warstwą herbatników.

8. Tort ułóż delikatnie na paterze i posmaruj jego wierzch resztą kremu. Całość udekoruj winogronami.