Tort włoski – tiramisu

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort włoski – tiramisu

Tort włoski na styl tiramisu to idealny deser dla wszystkich wielbicieli kawy i kakao! Oryginalny i efektowny na wszelkie okazje!

Składniki:

Tort włoski – tiramisu

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 17 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • kakao do posypania

Krem

  • 50 dag mascarpone
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • skórka otarta z cytryny
  • łyżeczka żelatyny

Poncz

  • szklanka zaparzonej kawy
  • 50 ml likieru amaretto
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Tort włoski – tiramisu
1. Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlej do tortownicy o średnicy 22 cm.

2. Piecz ok. 30 minut w temp. 180 st. C. Wystudź. Biszkopt przetnij na dwa równe blaty.

3. Zaparzoną w ekspresie mocną kawę wymieszaj z cukrem, a gdy przestygnie, połącz z likierem amaretto.

4. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej i rozpuść.

5. Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Ciągle ucierając, dodaj mascarpone, skórkę pomarańczową i żelatynę.

6. W tortownicy ułóż jeden blat biszkoptu, nasącz ponczem i przykryj połową kremu. Na to połóż drugi blat ciasta i nasącz go resztą ponczu. Przykryj resztą kremu i odstaw do lodówki.