katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1597]

Tort z masą kajmakową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pomimo że dekoracja tortu jest trochę słaba bo jestem beztalencie to sam torcik był bardzo smaczny .

Tort z masą kajmakową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort z masą kajmakową

 

  • biszkopt jasny

 

  • jajka 6 szt
  • cukier 3/4 szkl
  • mąka 1 szkl kopiasta
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • biszkopt ciemny

 

  • jajka 4 szt
  • mąka 1/2 szkl
  • kakao 2 łyżki
  • woda 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • do przełożenia

 

  • masa kajmakowa 1 op
  • krem budyniowy 4 kopiaste łyżki
  • powidła śliwkowe
  • masa śmietanowa

 

 

  • poncz

Sposób przygotowania:

Tort z masą kajmakową
Pieczemy biszkopt jasny. Jajka wybijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy żółtka i cukier oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej dużej tortownicy i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty.

Pieczemy biszkopt ciemny. Wybijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do nich żółtka i cukier a następnie mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tortownicy takiej samej wielkości jak przy biszkopcie jasnym. Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy.

Żelatynę rozprowadzamy w małej ilości gorącej wody i lekko schładzamy. Pierwszą połowę jasnego biszkopta lekko nasączamy i smarujemy powidłami. Wykładamy krem budyniowy (ja miałam od innego ciasta) i rozprowadzamy. Ciemny krążek ciasta z jednej strony smarujemy połową masy kajmakowej i smarowaną stroną kładziemy na kremie. Ciemny biszkopt lekko nasączamy i zasmarowujemy pozostałą masą kajmakową.

Śnieżkę ubijamy w 2 szkl mleka i dodajemy przygotowaną żelatynę i łączymy ubijając. Śnieżkę wykładamy na posmarowane masą ciemne ciasto (zostawić trochę na zasmarowanie wierzchu tortu) i rozprowadzamy. Przykrywamy drugą częścią jasnego ciasta, nasączamy ponczem i zasmarowujemy resztą śmietany. Dowolnie tort dekorujemy.
Tort z masą kajmakową
Tak torcik wyglądał od strony z lotu ptaka.