Tort z mascarpone i galaretką

  • 1
  • Przyjaciółka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 500
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort z mascarpone i galaretką

Delikatny tort na bazie kremówki i mascarpone z dodatkiem truskawek to idealny wypiek na różne okazje w gronie rodziny!

Składniki:

Tort z mascarpone i galaretką

Biszkopt białkowy

  • 5 białek
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki

Biszkopt tradycyjny

Poncz

Przełożenie

  • galaretka truskawkowa
  • 65 dag truskawek
  • 450 ml kremówki
  • 25 dag serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Dekoracja

Sposób przygotowania:

Tort z mascarpone i galaretką
1. Na biszkopt białkowy białka ubij, wsyp oba cukry i chwilę ubijaj. Na pianę przesiej mąkę, delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy o średnicy ok. 23 cm. piecz ok. 15 min w temp. 190 st. C, wystudź.

2. Na biszkopt tradycyjny białka ubij na sztywno, wsyp cukier, chwilę ubijaj. Dodaj żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj. Przelej do wysmarowanej i wysypanej mąką formy o średnicy 23 cm, piecz do suchego patyczka w 190 st. C. Wystudź, przekrój na 3 blaty.

3. Galaretkę rozmieszaj w 1,5 szklanki gorącej wody. 30 dag truskawek opłucz, pokrój w plasterki i wymieszaj z tężejącą galaretką.

4. Obręcz do tortu zaciśnij wokół blatu tradycyjnego, lekko nasącz sokiem z pomarańczy, nałóż galaretkę, przykryj drugim blatem tradycyjnym, lekko nasącz.

5. Na krem kremówkę ubij na sztywno. Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem, dodaj 30 dag drobno pokrojonych truskawek, połącz z kremówką. Część kremu rozłóż na blacie, ułóż pozostałe truskawki pokrojone w plasterki, posmaruj kremem. Nałóż biszkopt białkowy, nasącz, posmaruj resztą kremu, przykryj blatem tradycyjnym, nasącz.