Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 943]

Tort z musem i ganache czekoladowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 17
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort jest przepyszny i prosty w przygotowaniu. Sprężysty biszkopt pięknie wyrasta, a krem czekoladowy wprost rozpływa się w ustach.

Tort z musem i ganache czekoladowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort z musem i ganache czekoladowym

Tortownica o średnicy 20 cm, biszkopt genueński:

Mus czekoladowy:

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 100g czekolady (dowolnej; u mnie gorzka)

Nasączenie:

  • 75 ml wody
  • 15g cukru
  • 1 cytryna
  • dowolny alkohol (opcjonalnie; dodałam odrobinę whisky)

Ganache czekoladowy:

  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100g czekolady (dowolnej; u mnie mleczna)
  • 15g masła

Dodatkowo:

  • ozdoby

Sposób przygotowania:

Tort z musem i ganache czekoladowym
Biszkopt:

Jajka z cukrem umieścić w metalowej misce i delikatnie ubić.

Miskę postawić na garnek z wrzącą wodą - tak, aby jego dno nie dotykało płynu.

Nie przerywając mieszania - całość podgrzewać do 40 stopni - do momentu rozpuszczenia się cukru.

Następnie miskę ustawić na stole, a masę ubić (mikserem) - aż będzie zimna, lekko sztywna oraz zwiększy swoją objętość.

Ostrożnie wymieszać z mąką i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.

Piec w rozgrzanym piekarniku (do tzw. "suchego patyczka") przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Biszkopt ostudzić w tortownicy odwróconej do góry dnem i przekroić na 3 części.

Nasączenie:

Cukier wymieszać z gorącą wodą, sokiem i kawałkami skórki z cytryny.

Całość gotować do momentu, aż powstanie syrop, ostudzić i przecedzić.

Można dodać odrobinę alkoholu.

Mus:

Kremówkę ubić na sztywno, natomiast czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.

Następnie śmietankę partiami przełożyć czekolady.

(Należy ciągle mieszać i robić to szybko, ale energicznie.)

Każdy z krążków biszkoptu nasączyć i posmarować kremem.

(Trochę zostawić na wierzch i posmarowanie boków.)

Ganache:

Czekoladę należy roztopić w mocno podgrzanej śmietance, ale nie należy jej gotować.

Zdjąć z ognia i wymieszać zimnym masłem.

Ciepłą, ale nie gorącą masą polać po wierzchu ciasta.

(W lodówce zgęstnieje.)

Tort udekorować wedle gustu i wstawić do lodówki.
Tort z musem i ganache czekoladowym
Ciasto bardzo ładnie się kroi i nie rozpada.