Tort z musem truskawkowym

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort z musem truskawkowym

Tort z musem z truskawek to idealny, orzeźwiający torcik, który z pewnością każdemu przypadnie do gustu!

Składniki:

Tort z musem truskawkowym

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 10 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus truskawkowy

Masa śmietanowa

  • 1/4 l śmietanki 30-proc.
  • łyżeczka żelatyny
  • łyżka cukru pudru
  • 20 dag podłużnych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Tort z musem truskawkowym
1. Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz ok. 25 minut w temp. 170 st. C. Wystudzone przekrój na dwa blaty.

3. Każdą z porcji żelatyny zalej oddzielnie odrobiną wody. Gdy napęcznieje, podgrzej, aby się rozpuściła. Zmiksowane truskawki wymieszaj z cukrem pudrem i większą porcją żelatyny.

4. W tortownicy ułóż jeden krążek biszkoptu i zalej połową musu truskawkowego. Odstaw na chwilę do zamrażarki.

5. Ubij śmietankę z cukrem pudrem i pozostałą żelatyną.

6. Połowę wyłóż na stężałą masę owocową i przykryj drugim blatem biszkoptu. Na biszkopt wylej resztę musu i znów wstaw do zamrażarki.

7. Gdy masa lekko stężeje, wyjmij ciasto z tortownicy, posmaruj jego boki pozostałą śmietanką.

8. Biszkopty przytnij tak, by ich długość była większa o 1–2 cm od wysokości ciasta i przyklej je do bitej śmietany, tworząc wokół ciasta płotek. Całość zepnij metalową obręczą. Schłodź w lodówce.