Tort z niespodzianką

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort z niespodzianką

Tort, w którego wnętrzu kryje się niespodzianka, to ciekawa propozycja na dziecięce przyjęcia. Z pewnością przypadnie im do gustu!

Składniki:

Tort z niespodzianką

Ciasto

  • 20 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 5 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

Nadzienie

  • 50 dag błękitnych i białych lentilek
  • cukrowe perełki

Sposób przygotowania:

Tort z niespodzianką
1. Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę, następnie do piany dodaj roztrzepane żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.

2. Masę przełóż do małej tortownicy o średnicy ok. 20 cm i piecz ok. 50 minut w temp. 180 st. C.

3. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku. Wystudź, a następnie przekrój na 4 blaty.

4. Dolny i górny blat ciasta zostaw w całości. W dwóch środkowych wytnij otwory o średnicy ok. 8 cm. Górny, lekko wypukły, blat ciasta lekko wydrąż w środku.

5. Masło utrzyj z cukrem pudrem na gęsty krem. Pod koniec ucierania dodaj sok z cytryny.

6. Dolny blat ciasta ułóż na paterze i posmaruj kremem. Przykryj blatem z wyciętym otworem i posmaruj kremem. Tak samo postępuj z trzecim blatem. Do środka wsyp lentilki. Posmaruj ciasto kremem i przykryj ostatnim blatem.

7. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu, udekoruj, odstaw do lodówki, by krem stężał.