ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 126]

Tort z pociągiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Torcik urodzinowy z masą z kremówki, masą toffi oraz biszkoptami, udekorowany lukrem plastycznym i dekoracją.

Tort z pociągiem

Składniki:

Tort z pociągiem

Biszkopt jasny

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt kakaowy

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jasna

  • 1/2 l śmietanki 30%
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • kilka łyżeczek cukru pudru

Masa kakaowa

  • 1/2 l śmietanki 30%
  • kilka łyżeczek cukru pudru
  • łyżka kakao
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Masa maślana

Pozostałe składniki

  • paczka okrągłych biszkoptów
  • puszka gotowej masy z mleka skondensowanego o smaku toffi
  • kostka masła do masy toffi
  • lukier plastyczny
  • dekoracje

Sposób przygotowania:

Tort z pociągiem

Pieczenie biszkoptów

Tort z pociągiem
Z podanych skladników upiec ciasta biszkoptowe

Upiec dwa biszkopty. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka, po czym delikatnie wymieszać z mąka zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

W ten sam sposób przygotować biszkopt kakaowy-na końcu dodając kakao. Ciasta piec w tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 15 min w 160 C.

Po upieczeniu biszkopty pozostawić do wystudzenia.

Przygotowanie mas

Tort z pociągiem
Przygotować masę jasną, kakaową oraz o smaku toffi

Masa jasna: W wodzie rozpuścić żelatynę, po czym schłodzoną kremówkę ubić, dodając cukier oraz rozpuszczoną żelatynę.

Masa ciemna: W Wodzie rozpuścić żelatynę, schłodzoną kremówkę ubić, dodając cukier oraz kakao i rozpuszczona żelatynę, po czym dokładnie wymieszać.

Masa toffi: Mleko skondensowane gotowe zmiksować z miękkim masłem.

Przekladanie tortu

Tort z pociągiem
Tort przelożyć przygotowanymi masami, schłodzić

Na kakaowy biszkopt wyłożyć masę toffi, na nią masę jasną, po czym wyłożyć okrągłe biszkopty, następnie masa kakaowa i przykryć jasnym biszkoptem. Schłodzić.

Masa maślana i lukier

Tort z pociągiem
Przelożony tort pokryć lukrem plastycznym

Miękkie masło zmiksować na puch, dodać mleko oraz puder. masa musi mieć gęstą ale gładką konsystencję. Posmarować wierzch i boki tortu po czym wstawić tort do lodówki aby masło stwardniało.

Lukier ugniatać aż będzie nadawał się do wałkowania. Rozwałkować na odpowiednią wielkość i przykryć tort. jak zostanie lukru można zabarwić barwnikami i porobić kolorowe kulki na obręcz tortu.

Schłodzić.

Dekoracja

Tort z pociągiem
Schłodzony tort udekorować

Tak przygotowany tort udekorować i ponownie schłodzić.