Tradycyjna szarlotka

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tradycyjna szarlotka

Krucha, z dużą ilością prażonych jabłek, pyszna! Ten przepis na szarlotkę sprawdzi się na każdą okazję!

Składniki:

Tradycyjna szarlotka

Na ciasto:

Na nadzienie:

Sposób przygotowania:

Tradycyjna szarlotka
1. W misce wymieszaj mąkę, margarynę, cukier puder, śmietanę i jajko. Ciasto wyłóż na podsypany mąką stół i zagnieć w kulkę. Podziel na dwie nierówne części. 1/3 ciasta zawiń w folię i odłóż do zamrażarki, 2/3 ciasta rozwałkuj na okrągły placek i wylep nim dno okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm.

2. Formę z ciastem wstaw na 30 minut do zamrażarki. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Rozgotuj pod przykryciem na mus i wymieszaj z cukrem (powinno być ok. 2 litrów). Wystudź i wymieszaj z kaszą manną.

3. Na ciasto wyłóż przestudzone jabłka, a na ich powierzchnię zetrzyj na tarce ciasto z zamrażarki. Całość piecz ok. 40 minut w temp. 200 st. C. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.